Creare CV

Scurt checklist pentru un CV de succes

Checklist pentru un CV de success 1

Cum se face un CV de succes si de ce conteaza atat de mult sa ai si tu unul?

Ei bine, raspunsul este foarte simplu: intre sase si zece secunde, acesta este timpul pe care un recruiter il petrece de obicei pe un CV inainte de a decide daca se potriveste sau nu cerintelor jobului.

Avand in vedere acest aspect, in momentul in care iti vei trimite CV-ul catre angajator, acesta va trebui sa fie foarte bine pus la punct.

De aceea iti recomand cu caldura revizuirea CV-ului tau inainte de a-l trimite in mod oficial pentru un job. Un sfat util este si obtinerea a cel putin unei alte pareri pentru a te asigura ca rezultatul final este satisfacator.

In urmatoarele randuri iti voi oferi o lista simpla cu aspectele pe care sa le ai in vedere pentru a avea si tu un CV de succes.

Prima impresie conteaza

Un CV de succes este genul de CV care lasa o prima impresie super buna, uneori chiar exceptionala. Avand in vedere ca recruiterii petrec atat de putin timp uitandu-se peste CV-ul tau, trebuie sa te asiguri ca lucrurile arata super bine si ca atentia lor se duce catre datele cele mai importante.

Intrebari:

 • Ai un CV original? Chiar si in cazul in care se bazeaza pe un template, intrebarea ramane valabila. Multitudinea de modele disponibile pe piata face acest lucru posibil.
 • Este lizibil, cu sectiuni clare si spatii intre sectiuni?
 • Designul arata profesional?
 • Este inclus un rezumat al carierei, astfel incat cititorul sa stie imediat istoricul tau?
 • Lungimea si aspectul sunt adecvate? CV-ul trebuie sa contina datele relevante fara detalii în plus.

Un CV de Succes Are Intotdeauna un Aspect Curat

Aici este vorba foarte mult de anumite detalii separate care impreuna alcatuiesc un tot unitar omogen. Culoarea, spatiile dintre texte, aliniamentele si designul trebuie sa fie simetrice si sa se impleteasca reusit.

Intrebari:

 • Este fontul potrivit pentru nivelul de experienta si pentru activitatea respectiva?
 • Exista elemente de design (bullet points, bold, italic, linii, etc) pentru a ghida cititorul prin document si a evidentia continutul important?
 • Exista un echilibru intre text si spatiul alb?
 • Spatiile albe si aliniamentele sunt simetrice? Nimeni nu vrea sa promoveze pentru interviu pe cineva care are un CV ce arata facut in graba.
 • Spatierea si dimensiunea fontului sunt utilizate in mod consecvent in tot documentul?
 • Lungimea si aspectul sunt adecvate? CV-ul trebuie sa contina datele relevante fara detalii in plus.

Tine Cont de Motivul Aplicarii

Desi scopul adresarii acelui CV catre firma respectiva reprezinta un articol in sine, nu ne vom referi foarte mult la acest aspect. Ce trebuie sa retii insa, si asta este foarte important, este ca in functie de jobul pe care vrei sa-l obtii, aici trebuie sa specifici si sa modelezi CV-ul tau exact dupa specificul industriei, pentru a avea succes.

Da, este o munca in plus insa, daca in CV-ul tau se vede clar orientarea catre nevoile companiei, vei fi luat in seama. Iar ca un bonus, in momentul in care vei fi recomandat pentru interviu, daca recruiterul are un feeling bun in legatura cu tine, cel mai probabil va da si o recomandare informala.

Intrebari:

 • Este CV-ul orientat spre un obiectiv specific de cariera? Acest lucru este cerut mai ales in cazul joburilor orientate spre cariera.
 • Daca este un CV pentru o schimbare de cariera (reconversie profesionala), include detalii care arata cum experienta ta din trecut este relevanta pentru noul loc de munca?

Realizările Profesionale sunt Cheia Succesului

Un CV de succes iti poate dovedi in cateva randuri ca experienta dinauntru chiar este relevanta pentru job. De asemenea insa, acea experienta trebuie consolidata si expusa intr-un anume fel. Ideea din spate este ca nimanui nu-i pasa de ce anume ai fost tu pus sa faci, ci doar daca ai reusit sa-ti atingi obiectivele. Si mai mult, recruiterii si managerii sunt interesati de cum a reusit compania sa aiba de castigat de pe urma ta.

Intrebari:

 • CV-ul contine o lista solida a realizarilor tale in cariera ?
 • Sunt realizari cuantificate prin utilizarea unor numere, procente, valori sau alte masuri concrete de succes? (Exemplu: Am ajutat la cresterea vanzarilor cu 15% in 2020)
 • Afirmatiile de realizare incep cu verbe puternice si variate de actiune?
 • Sunt realizarile separate de responsabilitati?

Reliefeaza Competentele Relevante pentru Firma

Aici ne intoarcem la ce spuneam mai sus despre faptul ca trebuie sa iti croiesti CV-ul dupa specificul industriei. Daca sunt anumite lucruri pe care tu le faci bine, precum ar fi dactilografierea, insa tu aplici pentru un post de sofer, atunci adu mai degraba la suprafata skillurile care te avantajeaza pentru acel post.

Intrebari:

 • CV-ul contine informatii relevante specifice jobului?
 • Ai inclus cuvinte cheie potrivite si acronime din industrie?
 • Sunt incluse informatii suplimentare (premii, voluntariat, afilieri) si sunt omise informatiile personale care nu au legatura cu locul de munca (starea civila, varsta, etc)?

Revizuieste Continutul

Poate unul dintre cele mai subtile aspecte care poate sa iti strice CV-ul este lipsa unei revizuiri dupa completare. Ca regula generala, nimeni nu ia in considerare un CV cu greseli majore, fie ele ortografice, gramaticale, etc. Un CV de succes nu contine niciodata greseli de acest gen. Iar daca te gandesti la faptul ca acele 2-3 pagini vor fi vazute de cel putin 20-30 de oameni care te vor judeca conform continutului, exista posibilitatea sa te gandesti de doua ori inainte de a-l trimite.

Intrebari:

 • Toate sectiunile CV-ului sunt etichetate clar (titlu, subtitlu)?
 • Sectiunile sunt plasate in cea mai buna ordine pentru a evidentia punctele forte?
 • Istoricul de activitate este afisat in ordine invers cronologica (cea mai recenta lucrare)? Ai fi surprins poate, dar amestecul experientei este una din greselile des intalnite.

Un CV de Succes Are Stil

Daca experienta si uneori educatia reprezinta continutul de baza al unui CV, modul in care acestea sunt descrise reprezinta ambalajul lor. Un CV de succes intotdeauna va avea un stil de scriere omogen, fara greseli de ortografie si va lasa la sfarsit impresia unui om capabil, care vrea si poate sa munceasca bine.

Intrebari:

 • Ai evitat sa scrii frazele la persoana I? CV-ul trebuie sa fie impersonal pentru usurinta parcurgerii
 • Este continutul logic si usor de inteles?
 • Este gramatical corect, fara neglijente sau greseli de ortografie, gramatica sau sintaxa?
 • Ai folosit verbe de actiune in descrierea realizarilor tale pentru imbogatirea continutului? Acest lucru poate avea un impact foarte puternic asupra celui ce iti parcurge CV-ul.

Dupa cum poti vedea, un CV reusit si profesionist trebuie sa intruneasca o multime de criterii.

Daca mai ai nevoie de informatii despre CV, lasa-ne o intrebare in comentarii sau pe pagina de Facebook. Ne intereseaza problemele cu care te confrunti si noi vom incerca sa venim in intampinarea ta si sa te ajutam.

Succes!

CELE MAI VANDUTE MODELE

author-avatar

Despre Mihai

Mihai Roșca s-a nascut in Buzău si este un mare amator de web design, motociclism, fotografie si antreprenoriat. De-a lungul vietii, a acumulat o larga experienta lucrand cu diversi oameni din variate pozitii sociale. Asta i-a permis sa exploreze profund mentalitatea si nevoile clientilor sai de pretutindeni. In prezent, este un product manager de succes si fondator al brandurilor Product Daily, CV Model si Joy of Life, care este si compania ce le inglobeaza.

Un gând pe "Scurt checklist pentru un CV de succes"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest website folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.